Wat werkt in de ondersteuning van KOPP/KOV?
Waarom is deze doelgroep zo belangrijk?
Kinderen die opgroeien in een thuissituatie waarin één of beide ouders kampen met psychische of verslavingsproblemen, hebben een grotere kans om zelf psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen als kind of later als volwassene. Ook kunnen ze tegen allerlei andere problemen aanlopen, zoals moeite met het aangeven van de eigen grenzen of het aangaan van relaties, of minder goed kunnen presteren op school als gevolg van de thuissituatie. Het gaat in Nederland om ruim 577.000 kinderen onder de 18 jaar. Het goede nieuws is dat er al redelijk wat kennis is over hoe we de risico’s voor deze kinderen kunnen verkleinen en over wat kinderen of jongeren daarvoor nodig hebben. Goede en tijdige aandacht voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOPP/KOV) is een bijzonder effectieve vorm van selectieve preventie. Toch worden nog lang niet alle KOPP/KOV bereikt met passende ondersteuning en is het nodig om onze kennis hierover te blijven uitbreiden en actualiseren.
Waar gaat het onderzoek over?
Het Trimbos-instituut streeft naar een gezonde ontwikkeling en het bevorderen van de mentale gezondheid van kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen, ook als zij inmiddels volwassen zijn. Ons doel is dat minder KOPP/KOV zelf problemen ontwikkelen. Tegelijkertijd willen we hun veerkracht en welzijn vergroten. We voeren diverse projecten uit om de kennis over KOPP/KOV en wat werkt in de ondersteuning van deze kinderen/jongeren te blijven te vergroten en verspreiden. Daarnaast vertalen we deze kennis naar praktische toepassingen, zoals trainingen voor professionals en interventies voor KOPP/KOV zelf.
In 2023 voeren we bijvoorbeeld een literatuurstudie uit om onze kennis te vergroten. Deze studie richt zich specifiek op het effect van suïcidaal gedrag bij ouders op KOPP/KOV. Een ander voorbeeld is dat we de draaiboeken van twee groepscursussen in 2022 geheel vernieuwd hebben: de Tienergroep voor KOPP/KOV van 12-16 jaar, en de Jongerengroep voor KOPP/KOV van 16-25 jaar. Beide draaiboeken worden momenteel eerst in een pilot getest voordat ze definitief gemaakt worden. In de eerste helft van 2023 zijn de data uit deze pilots binnen en kunnen deze geanalyseerd worden.
Wat ga jij doen?
De stagiair zal het literatuur onderzoek uitvoeren naar het effect van suïcidaal gedrag bij ouders op KOPP/KOV. Aanvullend aan deze literatuurstudie wordt praktijkkennis opgehaald bij diverse sleutelfiguren in het netwerk van KOPP/KOV-professionals. Het (deels) voeren van deze gesprekken als onderdeel van deze stage kan ook tot de mogelijkheden behoren. De opgehaalde kennis dient vertaald te worden naar praktisch bruikbare informatie. Daarnaast biedt het meewerken aan de analyses op de data van de pilotuitvoeringen van de Tiener- en Jongerengroep een mogelijkheid tot het opdoen van ervaring in kwantitatief onderzoek. De specifieke invulling van de stage zal uiteindelijk in overleg met de stagiair bepaald worden op basis van de voorkeur van beide partijen, het aantal beschikbare dagen en de persoonlijke kwaliteiten van de stagiair.
Voor wie?
We zijn op zoek naar een masterstudent die:
Stagevergoeding?
Ja
Meer informatie
Wil je meer weten over de functie? Neem dan contact op met drs. Tessa van Doesum, wetenschappelijk medewerker KOPP/KOV via tdoesum@trimbos.nl.
Hoe te solliciteren
Ben je al enthousiast? Reageer dan uiterlijk woensdag 21 december 2022 via de knop ''Solliciteren''. Daar kun je je motivatiebrief en cv uploaden.
Heb je al een keer eerder gesolliciteerd bij ons?
Log dan eerst in, dan hoef je niet alles in te vullen.
Is het je eerste sollicitatie? Klik dan op solliciteren.
Heb je al een keer eerder gesolliciteerd bij ons?
Log dan eerst in, dan hoef je niet alles in te vullen. Is het je eerste sollicitatie? Klik dan op solliciteren.